"Kreativnost je smisao života" - Marko Marjanović i Mark Rainey

Mark Rainey je pseudonim Marka Marjanovića, srpskog nezavisnog gitariste, pevača, kompozitora i producenta. Njegove melanholične i jednostavne melodije su posledica odrastanja u malom gradu i borbe da bude prihvaćen u njemu onakav kakav on jeste. Njegova poezija pisana je na srpskom jeziku, dok kao Mark Rainey koristi engleski da bi se izrazio.

Niški portal

Počeo je da svira gitaru kada mu je bilo šesnaest godina. Iz prva naučio je da svira desnu gitaru a onda dve godine kasnije odlučio je da nauči i levu, koju i dan danas najviše praktikuje. Ta činjenica da je rođen sa šest prstiju odvaja ga od ostalih gitarista i čini ga jedinstvenim zbog načina sviranja, a ujedno i strast koju posvećuje svom instrumentu. Nikada nije išao na časove gitare a načio je da svira skidajući pesme bendova Nirvana, Joy Division, Marilyn Manson i zagrebačkog sastava Azra.

Četiri godine bio je gitarista i pevač indie benda "The Combs" sa kojim je pored lokalnog uspeha imao i dosta zapaženih koncerata širom zemlje. Bend The Combs na proleće 2011. godine izdaje prvi i jedini album "To Our Wealthy Cousins". Nakon toga Marko se potpuno posvećuje pisanju pesama i uživo nastupima pod imenom Mark Rainey.

Prvo zvanično izdanje pod pseudonimom Mark Rainey EP "Stay" izlazi za online izdavačku kuću Balkanrock Records nedelju dana pre Markovog nastupa na Nišville Jazz Festivalu.

Početkom jeseni 2013. godine Marko u svojoj sobi privodi kraju snimanje materijala za svoj prvi samostalni album koji nosi naziv "Farewell Sweetie" koji se takođe može besplatno preuzeti sa sajta Balkanrock Records-a.

Album Farewell Sweetie, koji čini osam pesama, Marko opisuje kao intimni vodič kroz njegova iskustva sa ljudima, usponima, preprekama, uspomenama i snovima. Deveta bonus pesma je remix pesme "Ties" koji je radio, Markov veliki prijatelj, Dušan Vlajić.

Nakon albuma izlaze singlovi, kojima se približava senzualnom alternativnom r’n’b-ju, Want To, Heaven Sings, Legs i Asleep.

Spot za pesma Legs, za koji je ekskluzivnu promociju radio „C-heads“, magazin o fotografiji, modi, muzici, putovanjima, sexu, umetnosti i kulturi mladih, Marka je doveo na naslovne strane regionalnih novina i časopisa i bio je propraćen od strane vodećih domaćih medija.

Režiser i producent Miloš Tasić 2018. godine završava film pod nazivom „Rainey“ kojim prikazuje, kroz stilizovanu i dramatizovanu priču o Marku, njegovu borbu sa najvećom nesigurnošću, sa kojom se bori još od ranog detinjstva i kako prerasta u lokalnu zvezdu čime postaje simbol nade i upornosti.

U maju 2018 godine RTS-ova emisija „Mesto za nas“ posvećena je Marku sa nazivom „Put do snova“. U njoj autori emisije navode:„Predstavljamo vam mladog kantautora iz Niša - Marka Marjanovića. Sa ovim momkom, poznatiji u umetničkom svetu kao Mark Rejni, razgovarali smo o njegovom muzičkom izrazu, snovima, strahovima, poeziji i ljubavi. Marko je, kako ga i prijatelji doživljavaju, jedinstven po snazi, podršci i inspiraciji koju drugima daje. Uzor vredan divljenja.” Jedan od sagovornika u emisiji je i Markova razredna iz Administrativno birotehničke škole, Ana Ivić-Veljković.

Marko Marjanović je diplomirani-master pravnik, ali postoje verovatno i gori načini da čovek sam sebi upropasti život, kaže on i smeje se kao i uvek.

 

Projekat se realizuje uz podršku grada Niša

 

*   Ova reportaža se realizuje u okviru projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2018. godini. Projekat sufinansiraju Grad Niš i Uprava za kulturu Niša.

Komentari
0
Pošalji komentar
aSG 6Zb
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: