Bojana Bogojević: MINIMALNA ZARADA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2023. GODINU

Izvor: Niški portal | 06-Oct-2022 | 10:58
Na osnovu člana 112.  Zakona o radu,  Republike Srbije, Vlada Republike Srbije  usvojila je  Odluku o iznosu minimalne cene rada koja se odnosi na period januar – decembar 2023.godine. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS“, broj 105 od 14.9.2022. godine.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za narednu godinu iznosiće 230 dinara (neto) po radnom času i primenjivaće se od 01.01.2023.godine.

Zaposleni ima pravo na minimalnu zaradu za standardni učinak i vreme provedeno na radu.

Bitno je razjasniti j da je odredbama Zakona o radu regulisano da se minimalna zarada određuje na osnovu minimalne cene rada utvrđene u skladu sa zakonom, vremenom provedenim na radu i poreza i doprinosa koji se plaćaju iz zarade.

Poslodavac je dužan da minimalnu zaradu isplati zaposlenom u visini koja se određuje na osnovu odluke o minimalnoj ceni rada koja važi za mesec u kojem se vrši isplata.

Opštim aktom, odnosno ugovorom o radu utvrđuju se razlozi za donošenje odluke o uvođenju minimalne zarade.

Nakon što istekne rok od šest meseci od donošenja odluke kojom se  uvodi minimalna  zarada poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima za nastavak isplate minimalne zarade.

Minimalna cena rada ne može se utvrditi u nižem iznosu od minimalne cene rada utvrđene za prethodnu godinu.

 

 

Imajući u vidu najnovije povećanje minimalne zarade  neto minimalna zarada za isplate u toku 2023. godine će iznositi:

  • za mesec sa 160 radnih sati: 36.800,00 dinara.
  • za mesec sa 168 radnih sati: 38.640,00 dinara.
  • za mesec sa 176 radnih sati: 40.480,00 dinara.
  • za mesec sa 184 radna sata: 42.320,00 dinara.

Minimalna cena rada za 2023. godinu uvećana je za 14,3% u odnosu na minimalnu cenu rada iz 2022. godine.

Važno je navesti da je povećanje minimalne zarade  od 14,3% najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada u Republici Srbiji.

Sve isplate minimalne zarade zaključno sa 31.12.2022. godine vrše se po 201,22 dinara neto po radnom času a sve isplate koje se vrše od 1.1.2023. godine se vrše po 230,00 dinara po radnom času, bez obzira na mesec za koji se vrši isplata.

Na samom kraju važno je  podsetiti da se sve isplate minimalne zarade zaključno sa 31.12.2022. godine vrše po 201,22 dinara neto po radnom času a sve isplate koje se vrše od 1.1.2023. godine se vrše po 230 dinara po radnom času, bez obzira na mesec za koji se vrši isplata.

 

 

 

Bojana Bogojevic

U Beogradu je završila gimnaziju Sveti Sava, a kasnije je diplomirala i završila postdiplomske studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pravosudni ispit položila u Beogradu.

Dodatno se obrazovala u vodećim školama za talente kao što su : London School of Economics and Political Science; UN ; Humanitarian Leadership Academy; F.A.v Hayek Institute for Austrian school of Economics; UN Department for Economics and Social Affairs ...) .
Ko autor je dve knjige iz oblasti prava i korporativnog upravljanja i jedna je bila predstavljena na poslednjim South East European Legal Days 2019. održanim u Maju u Hotelu Metropol - Beograd.
Bojana je objavila preko 50 profesionalnih tekstova na više od 35 portala u Srbiji, regionu , posebnoj platformi Long Term Economy i u USA.
Aktivna je učesnica na mnogobrojnim domaćim i inostranim naučnim skupovima, redovni predavač na manifestacijama i učesnik stručnih tv emisija. Kao predstavnik civilnog sektora učestvovala je u izradi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, u izradi Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost sa akcionim planom i u izradi akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji.
Aktivno govori engleski jezik, a služi se nemačkim i ruskim jezikom. Stručna je saradnica Adria media Group ( Yumama) za pravnu oblast, Magazina Mama ( " Reč stručnjaka " -pravna oblast ) i nezavisne i neprofitne organizacije - Centar za mame iz oblasti radnog prava. Uža pravna specijalnost joj je korporativno, privredno, radno i građansko pravo u kojim domenima ima bogato radno iskustvo kao konsultant.
Tokom svoje karijere je bila korporativni i pravni savetnik vodećim domaćim i stranim, javnim i privatnim kompanijama, kao i Univerzitetima.
Bojana Bogojević je inovativna i pragmatična u svom pristupu kako bi klijentima obezbedila najbolju zaštitu.
Bojana veruje u vladavinu prava, opšte dobro i održivi razvoj. Smatra da je regionalni i međunarodni dijalog ključ za buduću stabilnost i prosperitet. Zalaže se za rodnu ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava.

Članica je i predstavnik Srbije u dve međunarodne organizacije:

Global Goodwill Ambassadors- Chair Serbia & Global Legal and Corporate Advisor : https://www.globalgoodwillambassadors.org/gga-country-chairs ;

Long Term Economy Chair Serbia :

http://www.lteconomy.it/en;

Takođe je članica i stručnih udruženja: Udruženja pravnika u privredi Republike Srbije i EIGE - Network of Institute of Gender Equality.

Dobitnica je i počasne nagrade - Women's Empowerment Humanitarian Award .

Bavi se pilatesom i svira klavir. Veruje u iskreno prijateljstvo i pravu ljubav.

Ukoliko ste zainteresovani za poslovnu saradnju možete je kontaktirati putem mail-a koji je naveden na Blogu.

 

Kontakt: bogojevic_bg@yahoo.com 

Komentari
0
Pošalji komentar
B0K fkb
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: