"Mašta je nešto što uvek možemo da nosimo sa sobom" - Nastasja Buđevac

Od malena je provodila vreme u porodičnom ateljeu u dvorištu kuće, i odrastala je okružena ljudima koji su se vizuelno izražavali i bili osetljivi na estetiku. Prve aspiracije ka tome čime bi se bavila su tada i nastajale. Za nju je uspeh baviti se onim što voli, i kaže da je mašta ta koja je neophodna u tom procesu, jer je čini poletnom i pomaže joj na tom putu ostvarenja ideja, a inspiraciju pronalazi tako što se trudi da bude okružena stvarima koje voli.

Fotografija: Danica Milošević

Kako je živeti i stvarati u Parizu? Koliko je teško ili lako uskladiti arhitekturu, kinematografiju i fotografiju? Kakve planove ima u nekoj bliskoj budućnosti? Šta je čini srećnom i šta bi poručila mladim ljudima? Na svaku od ovih tema, a i više od toga, je za Niški portal govorila Nastasja Buđevac.

Zamolili smo je i da nam kaže nešto o čuvenom Montmartre – u, a njen odgovor nas je oduševio, te parafraziramo njenu izjavu. Ona Montmartre danas doživljava kao jedan veliki vašar gde ljudi neartikulisano troše novac na bespotrebne stvari, i kao takav, on za nju predstavlja jednu vrstu jeftine razonode.

Redakcija Niškog portala želi posebno da joj se zahvali na odvojenom vremenu i više nego profesionalnom pristupu tokom naše komunikacije. Zahvalili bismo se na poslatom video materijalu koji je sama napravila u Parizu, a na naše smernice i pitanja, i dodajemo da na kraju nije bilo teško, ni najmanje, napraviti konačnu kompoziciju emisije iz serijala „Naši uzori“ i da je ona sa punim pravom Naš uzor.

Rođena je u Nišu, novembra 1993. godine. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u niškoj Gimnaziji „Bora Stanković“ upisuje arhitekturu na Univerzitetu u Beogradu gde završava Osnovne akademske studije i prvu godinu Master studija. Učestvuje na izložbama u Beogradu i Nišu kao izlagač u okviru različitih medija (fotografija, arhitektura, grafika...).

Nakon navršene prve godine Master studija u Beogradu, svoje obrazovanje nastavlja na pariskom fakultetu „ENSA La Villette“ na kome diplomira sa master tezom na temu kinematografije koju prati kratkometražni dokumentarni film koji snima u pariskom predgrađu. U međuvremenu izlaže seriju analognih fotografija u pariskoj galeriji „La Bellevilloise“.

Trenutno živi i stvara u Parizu.

 

Projekat se realizuje uz podršku grada Niša

 

 

Tokom emisije je korišćena muzika koja je u originalu preuzeta sa YouTube kanala. Sva autorska prava u potpunosti zadržava autor. Navodimo linkove preuzete muzike:
  • Ryan Adams - Damn, Sam (I Love A Woman That Rains)
  • Feist – Gatekeeper
  • Nick Drake - Winter is Gone
  • Kevin Ayers - May I (studio version)

 

*   Ova reportaža se realizuje u okviru projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2018. godini. Projekat sufinansiraju Grad Niš i Uprava za kulturu Niša.

Komentari
0
Pošalji komentar
g1M cp8
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: