Mladi doktor Slaviša: Dva puta sam preležao koronu, sada opet pomažem pacijentima u crvenoj zoni

Izvor: Niški portal | 06-Sep-2021 | 06:01
Preležao sam dva puta koronu prošle godine u roku od šest meseci i dan danas osećam tolike posledice da mi je 90 odsto hrane i dalje bljutavo. Kada sam se drugi put zarazio imao sam mnogo teže simptome pošto sam čak 15 dana imao temperaturu, primao sam četiri puta dnevno inhalaciju, a malo je falilo da završim na respiratoru.

Ovako za "Blic" započinje ispovest Slaviša Kovačević (37), anesteziolog u Univerzitetsko kliničkom centru Niš koji jedan od heroja borbe protiv korone pošto je tokom prva tri talasa pandemije iz skafandera izašao samo kada se dva puta razboleo od ovog podmuklog virusa.

Prvi put blagi simptomi, ali sam zarazio suprugu
Kovačevićeve muke sa kovidom u dva navrata su dokaz da ni prirodni imunitet stečen nakon preležanog kovida ne traje mnogo dugo. Svega nekoliko meseci.
 


-Prvi put sam se zarazio u junu prošle godine na poslu pošto sam radio na intenzivnoj nezi sa najtežim bolesnicima. Na sreću, tada nisam imao teške simptome. Izgubio sam ukus i miris i malo kašljao. Nisam imao ni temperaturu, ali sam bio u izolaciji kod kuće sve nedelje. Tada sam zarazio i suprugu koja je imala temperaturu i malaksalost nekoliko dana - naglašava Kovačević.

Drugi put - četiri puta dnevno inhalacija
Nažalost, pola godine kasnije opet je morao da uzme bolovanje zbog korone.

-U decembru sam se ponovo zarazio samo što su simptomi bili daleko teži. Imao sam konstantno temperaturu izmešu 37,5 i 38 čak 14 dana uzastopno. Iz dana u dan sam sve teže disao pošto mi je saturacija pala ispod 90. Imao sam upalu pluća. Primao sam četiri puta dnevno inhalaciju bio na kiseoničkoj potpori - opisuje Kovačević.

U tim trenucima u glavi su mu prlolazile najjezivije slike sa posla.

-Prisećao sam se najtežih bolesnika na intenzivnoj nezi i strahovao da ću ja nešto slično doživeti. Dani su bili u pitanju kada je trebalo da me prebace u bolnicu, ali na sreću posle dve nedelje borbe nisam imao više temperaturu. Tada sam znao da stvari idu na bolje iao se sa ovom bolešću nikad ne zna. Hvala Bogu, sve se dobro završilo - apostrofira Kovačević za "Blic".

Ni sam ne znam zbog čega je drugi put imao teže simptome.

-Verovatno sam pokupio veću količinu virusa od pacijenata na intenzivnoj nezi - pretpostavlja mladi anesteziolog.

Ipak, devet meseci i kasnije i dalje oseća posledice dvostruke borbe sa kovidom.

-Promenilo mi se čulo ukusa i mirisa da mi čak 90 odsto hrane mi dalje zaudara. Gotovo sve mi je bljutavo. Crni luk, paprika, svako povrće, meso, suhomesnato... Ne mogu da jedem ni mnoge mlečne proizvode. Neko mleko mogu da pijem, a neko ne. Uopšte ne znam kada će mi se i da li u potpunosti oporaviti čulo mirisa i ukusa - zaključuje Kovačević koji trenutno radi na ginekološkom odeljenju gde se nedavno porađala trudnica pozitivna na kovid.

Najmanje šest zdravstvenih radnika u KC Niš imalo dva puta koronu
Da Kovačević nije jedinstven slučaj u Srbiji svedoči i zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković koji ističe da je najmanje šest njegovih kolega preležalo dva puta koronu. Kako kaže, gotovo svi su imali teže simptome kada su se drugi put zarazili.

-Znam nekoliko anestesiologa koji su se prvi put zarazili tokom prvog talasa, ali su uglavnom svi bili asimptomatski slučajevi, Na testiranju su bili pozitivni i onda su otišli u samoizolaciju. Da bi se onda u sledećim talasima ponovo inficirali i imali daleko ozbiljnije kliničke slike, upale pluća – naglašava Janković za „Blic".

Kako kaže, i dalje se ne zna tačan razlog zbog čega je kod većine drugo oboljevanje od korone bilo teže.

-To je i dalje predmet naučnih studija nakon čega će se znati koji je uzrok. Moguće je da je u drugom slučaju došlo do intenzivnijem inflamatornog odgovora ili unošenja veće količine virusa. Ali za sada su sve to samo pretpostavke – zaključuje Janković.

"Dva puta se zaražavali uglavnom mladi i nevakcinisani"
I Direktor Doma zdravlja "Palilula" u Beogradu Aleksandar Stojanović zna za nekoliko pacijenata koji su se dva puta inficirali kovidom.
 
Uglavnom su to mlađi ljudi do 40 godina koji se nisu vakcinisali. Mada znam i za ljude koji su preležali koronu i primili jednu dozu vakcine pa su se inficirali. Zarazila su ih deca kod kuće - apostrofira za "Blic" Stojanović.

Na sreću, niko od njih nije imao toliko teške simptome da je završio u bolnici.

-Imali su dovoljno jak imunitet da smo ih slali na kućno lečenje. Sve je to individualno. Nekome imunitet nakon preležane korone traje dva meseca, nekom šest meseci, a neko godinu dana - podvlači Stojanović.

"Znam ljude kojima je prvo zaražavanje bilo teže"
Ipak, anesteziolog u KBC „Dragiša Mišović" Predrag Stevanović ističe za „Blic" da ponovno zaražavanje kovidom ne mora nužno da znači i teže simptome.

-Sve je to individualno. Znam ljude i kod kojih je prvo zaražavanje bilo teže. To zavisi od imuniteta organizma na virusa, ali od toga koliko je virusa pokupio. Delta soj jeste infektivniji od prethodnog soja, ali daje sličnu kliničku sliku – podvlači Stevanović.
Komentari
0
Pošalji komentar
UmK xu1
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: