Mladi talenti pozivaju ljude na peti Forum mladih naučnika!

Izvor: Niški portal | 11-Mar-2019 | 07:20

Organizacija “Nađi Raula” u saradnji sa radnom grupom za socijalna pitanja i humanitarne aktivnosti Kancelarije za mlade, a uz podršku Konzulata Kazahstana u Beogradu organizuje konferenciju “Forum mladih naučnika – podrži budućnost”. Konferencija se održava u petak, 15. Marta 2019. Godine u velikoj Sali Univerziteta u Nišu. Među panelistima se i ove godine očekuju mladi talenti, naučnici, predstavnici obrazovnih institucija, Ambasade i Konzulata Kazahstana, ali i predstavnici Grada. Ovogodišnja država domaćin foruma je Kazahstan, a dosadašnje države domaćini bile su: Indija, Nemačka, Izrael i Meksiko. Ideja o održavanju foruma potekla je od Jovana Milića, nekadašnjeg učenika Mašinsko tehničke škole „15.maj“ (sada Srednja stručna škola).

U sklopu foruma u holu Univerziteta istog dana biće održan i mini sajam „Ljubav Kazahstana“, gde će se predstaviti zanimljivi predmeti iz Kazahstana, takođe, prisutni će moći da se upoznaju i sa književnim stvaralaštvom Kazahstana. Učesnici ovogodišnjeg foruma mladih naučnika već uveliko video porukama pozivaju ljude da dođu na Forum.

„Dobar dan, ja sam Vuk Bibić, student Elektronskog i Prirodno – matematičkog fakulteta. Pozivam Vas na peti forum mladih naučnika. Biće održan u petak, 15. marta od 11h u Sali Unvierziteta u Nišu“ – ovo je samo jedna od video poruka poslatih mladima.

Ovogodišnji naziv panela jeste: „Mladi talenti. Bogatstvo dva naroda. Ko su uzori deci u Srbiji?“ Organizatori se nadaju da će konferencija imati neke efekte, pa neka su ti efekti vezani i za to da prisutni u Sali uvide da postoje mladi ljudi, koji nisu eksponirani na televiziji, ali postižu izvanredne rezultate.

Cilj ovogodišnje konferencije je promocija mladih talenata, budućih naučnika, ali i ukazivanje na programe putem kojih mogu da se usavrše u Republici Kazahstan, a da kasnije stečeno znanje primene u svojoj državi.

Inače, Kazahstan je deveta država po površini u svetu, međutim, naseljenost je takva da je Kazahstan šezdeset druga država po broju stanovnika.

U sklopu foruma biće predstavljen i film „Bogatstvo dva naroda“, u sklopu koga će se predstaviti dostignuća troje najboljih mladih lidera iz Srbije i iz Kazahstana, po slobodnom izboru organizatora. Organizatori posebno ističu priču Issaka Mustopola iz Kazahstana, koga su opisali u kratkom filmu:


Na forumu će pored predstavnika Ambasade Kazahstana, čije je matično sedište u Budimpešti, Počasne konzulke Kazahstana u Beogradu i predstavnika grada, govoriti i Đorđe Ogrizović, najbolji mladi naučnik-inovator na svetu, koji je i prošle godine izazvao veliko interesovanje, Jelena Tomašević, najbolja učenica Gimnazije „Kreativno pero“ iz Beograda, profesorka Ana Živković, ovogodišnja dobitnica Svetosavske nagrade, Vuk Bibić student dva fakulteta, Katarina Jovanović sa Mašinskog fakulteta. Najmlađi govornik biće Veljko Đurić iz Osnovne škole „Ćele kula“. Poseban gost foruma biće Prvi sekretar Ambasade Kazahstana iz Budimpešte. U sklopu foruma nastupiće Vojni Orkestar iz Niša i Ženski akademski hor SKC-a pod dirigentskom palicom Ivane Mirović.

Ovogodišnji forum mladih naučnika, održava se u petak, 15.marta 2019. od 11h u Velikoj Sali Univerziteta u Nišu. Ulaz na događaj je slobodan, a organizatori pozivaju građane da posete ovaj događaj i podrže mlade talente.

Video najavu u kojoj učesnici petog Foruma mladih naučnika pozivaju sugrađane možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=hViXrqTU-uY

Komentari
0
Pošalji komentar
5aQ wfU
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: