NE DOZVOLITE da budete maltretirani na internetu, PRIJAVITE NAJBLIŽOJ POLICIJSKOJ STANICI

Izvor: Niški portal | 18-Nov-2022 | 14:41

Svako ko je izložen maltretiranju na internetu, može se obratiti najbližoj policijskoj stanici.

Policija prima svaku prijavu građana pa i svaku koja se odnosi na bilo kakve zloupotrebe ili sumnje na počinjeno krivično delo na internetu, bilo da su to društvene mreže ili neka druga vrsta onlajn prevara, napominju nadležni.

Onlajn uznemiravanje ubraja šest različitih ponašanja:

  • Uvredljivo prozivanje
  • Namerno sramoćenje
  • Uhođenje
  • Fizičke pretnje
  • Uznemiravanje tokom dužeg vremenskog perioda
  • Seksualno uznemiravanje

 

Šta je zlostavljanje na internetu - dodatna objašnjenja

Uznemiravanje (poznat i kao cyber uznemiravanje) je upotreba e-pošte, instant messaging kako bi se na nešto prisilio pojedinac kroz lične napade. Takođe, uznemiravanje se može javiti i u obliku pogrdnih ili uvredljivih komentara u chat sobama, e-pošte, ili komentarima na sajtovima za socijalno umrežavanje. Počinilac je često anoniman. 

 

 

Najčešći oblici digitalnog nasilja 

Pod digitalnim nasiljem se podrazumeva korišćenje digitalnih tehnologija (tj. Mobilnih telefona i interneta), a sa namerom da se osoba na koju je nasilje usmereno povredi, ponizi i uznemiri, kao i da joj se nanese neka šteta. Digitalno nasilje podstiče grupnu mržnju, uznemiravanje, praćenje, urušavanje privatnosti, vređanje na bilo kojoj osnovi, kao i širenje neprimerenih i uvredljivih komentara na račun druge osobe.

Nasilje putem interneta može da se ispoljava na više drugačijih načina. Oblici digitalnog nasilja koji su najrasprostranjeniji su pretnje, uznemiravanje, ucenjivanje, zloupotrebljavanje tuđih ličnih podataka i/ili fotografija, sajberbuling, pravljenje i korišćenje lažnih profila, seksualno zlostavljanje putem interneta, dečja pornografija, govor mržnje, različite prevare putem interneta...

Digitalno nasilje se može smatrati relativno novim fenomenom, a može se definisati na različite načine. Pored termina digitalno nasilje možemo pronaći i nasilje na internetu, sajber nasilje, elektoronsko nasilje, sajberbuling itd.

 

(Dodatna pojašnjenja) Nasilje na internetu može da se ispoljava na drugačije načine, a oblici koji se najčešće sreću jesu:

- postavljanje uznemirujućih, uvredljivih ili pretećih poruka, slika ili video-snimaka na tuđe profile ili slanje tih materijala SMSom, instant porukama, imejlom, ostavljanje na četu;
- snimanje i distribucija slika, poruka i materijala seksualnog sadržaja;
- uznemiravanje telefonskim pozivima;
- lažno predstavljanje, korišćenje tuđeg identiteta, kreiranje profila na društvenim mrežama na tuđe ime;
- nedozvoljeno saopštavanje tuđih privatnih informacija, objavljivanje lažnih optužbi ili glasina o drugoj osobi na profilima društvenih mreža, blogovima itd;
- promena ili krađa lozinki;
- slanje virusa;
- ismevanje u onlajn pričaonicama i na internet forumima, neprimereno komentarisanje tuđih slika, poruka na profilima, blogovima;
- ignorisanje, isključivanje (npr. iz grupa na socijalnim mrežama), podsticanje mržnje (po različitim osnovama) i dr.

 

Ono što zasigurno možete da uradite je da prijavite policiji ili tužilaštvu. Krivičnu prijavu možete podneti i anonimno, ali je preporučljivo da lice koje prijavljuje to učini lično uz navođenje svog imena i prezimena, kako bi kasnije posvedočilo o detaljima slučaja, savetuju nadležni.

Krivična prijava se može podneti usmeno, ili pisanoj formi najbližoj stanici policije ili direktno tužilaštvu.

 

PRIJAVITE!

NE DOZVOLITE DA BUDETE IZLOŽENI BILO KAKVOJ VRSTI MALTRETIRANJA NA INTERNETU!

 

 

 

 
Komentari
0
Pošalji komentar
LBt pBx
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: