NOVOGODIŠNJA TRPEZA: Dve namirnice, prema starim verovanjima, obavezno moraju da se nađu na stolu

Izvor: Niški portal | 31-Dec-2021 | 06:56
Jela koja pripremamo za Novu godinu i praznike nose sa sobom određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja, pa treba da budu pažljivo izabrana.

Stara narodna verovanja kažu da za novogodišnju noć na vašoj trpezi obavezno treba da se nađu riba i grožđe, a evo i zašto.
 


Grožđe

Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zdravi.

Riba

Budući da i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ići od ruke.

Osim tih namirnica, tradicionalna jela na svakoj prazničnoj trpezi uglavnom su kupus salata, pečenje i torta, a ako se pridržavate Božićnog posta, podrazumeva se da ćete ova jela izuzeti tokom novogodišnje noći.

Naravno, vi sami treba da izaberete šta ćete spremati od jela za Novu godinu i predstojeće praznike, a ovo možete shvatiti samo kao staro verovanje kojeg ne morate da se pridržavate.
Komentari
0
Pošalji komentar
Lxv uuv
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: