NSZ obustavlja prekvalifikaciju nezaposlenih u IT sektor - Programi prekinuti zbog slabih rezultata

Izvor: eKapija | 09-Jan-2019 | 00:05

Nacionalna služba za zapošljavanje odlučila je da prekine sve programe prekvalifikacije nezaposlenih u IT sektor zbog slabih rezultata. Odluka o tome doneta je 28. decembra prošle godine.

 


Odlukom Nacionalne službe za zapošljavanje ukida se 21 obuka različitih profila, a ostaje samo obuka za 75 PHP programera u Beogradu, koja je prekinuta u prošlom krugu pa se nadoknađuje.

U obrazloženju odluke o obustavi obuka za najtraženija zanimanja današnjice navodi se da je nakon prošlog kruga posao našlo samo 17% polaznika, što je slabije od očekivanog, te srpsko tržište rada nema potrebe za junior programerima.

Mislim da je ovo pogrešno i da organizatori obuke treba da imaju u potpunosti kontrolu nad selekcijom polaznika, jer je njima u direktnom interesu da prime najbolje kandidate. S druge strane, potrebno je posao prekvalifikacije poveriti organizacijama koje imaju dokazane kapacitete za ovakav posao. To ne moraju po pravilu da budu niti obrazovne institucije (državne ili privatne), niti kompanije, niti klasteri ili bilo koja druga vrsta organizacije. Proces selekcije organizatora obuke treba na vrh da izdvoji organizacije koje zadovoljavaju gore navedenih pet uslova - navodi Šolaja.

eKapija (detaljnije na linku)

Komentari
0
Pošalji komentar
hkL xx5
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: