Najlepši ukusi pirotskog kraja

Izvor: Niški portal | 12-Oct-2021 | 09:50
Pirotski kraj vas sigurno neće ostaviti praznog stomaka. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se mnogi turisti uvek rado i često vraćaju o ovaj grad, svakako je odlična i ukusna pirotska hrana kjoj čak ni najzahtevniji gurmani ne mogu pronaći zamerku. Reč je o veoma specifičnom kraju u kome možete pronaći jedinstvenu isprepletanost kultura. Ti uticaju mogu se primetiti gotovo u svakom kutku Pirota, a pogotovo u pirotskoj, tradicionalnoj kuhinji. Ukoliko ste ljubitelj dobrog zalogaja onda ste na pravom mestu jer ćemo vam upravo predstaviti neke od najukusnijih specijaliteta pirotskog kraja.
 

Pirotska peglana kobasica - sinonim za pravi hedonizam

Gotovo da nema osobe koja nije, barem jednom, čula za čuvenu pirotsku peglanu kobasicu koja je zbog svoje velike popularnosti i božanstvenog ukusa postala jedan od prepoznatljivih simbola ovog kraja. Najvažnije je da meso bude veoma kvalitetno, kao i to da se sušenje ovog autentičnog specijaliteta obavlja na mestu sa što manje vlage. Tek kada je kobasica sasvim dobro osušena, ova interesantna đakonija veoma specifičnog ukusa se može sa uživanjem konzumirati. Kada je jednom probate, postoji velika šansa da ćete se rado ponovo vratiti u pirotski kraj i probati je ponovo.
 
O tome koliko je zaista popularno ovo jelo u pirotskom kraju, najbolje govori tradicionalna manifestacija Sajam peglane kobasice. Upravo tu ćete pronaći najraznovrsniju ponudu najbolje peglane kobasice. Mnogi proizvođači iz pirotskog kraja redovno dolaze na ovaj sajam kako bi ponudili svoj specijalitet i predstavili ga u najlepšem svetlu. Verujemo da će se pravim gurmanima ova manifestacija veoma dopasti.
 

Pirotski kačkavalj - poslastica za sve gurmane

Za savršen pirotski kačkavalj potrebno je kvalitetno mleko koje se nabavlja direktno sa Stare planine, a to mu daje poseban ukus i miris. Takvo mleko je savršeno za pravljenje ukusnog, pirotskog kačkavlja i drugačije je od standardnih. U tome upravo i leži njegova čar. Kačkavalj koji potom nastaje je fantastičnog ukusa, ali i uzgleda. Odličan je kao aperitiv, savršeno se topi, tako da ga možete koristiti za razna jela i predjela. Ukus se teško može verodostojno dočarati, ipak to morate da probate iz
 

Pirot - mesto najukusnije hrane

U Pirotskom kraju stara  jela iz naroda se čuvaju od zaborava. Jela neobičnih naziva poput  recelja i janija neka su od popularnih specijaliteta još iz vremena naših baka i deka. Radi se o jelima koja danas nisu toliko poznata, ali vredne domaćice pirotskog kraja još uvek čuvaju ove tradicionalne recepte. Ukoliko se odlučite da posetite ove predele, naša preporuka je i da probate čuvene pihtije od boba, pohovanu boraniju, jagnjeću janiju, sarmu. Preko ovih jela najbolje ćete upoznati kulturu, tradiciju i ukuse pirotskog kraja.
 

Specijaliteti sa Stare planine

Ima li šta lepše od planinskog uživanja i snega koji lagano pada na obronke i uzvišenja, dok se na stolu, unutar autentične brvnare, nalazi toplo i hrskavo jagnjeće pečenje sa Stare planine? Zvuči veoma primamljivo, ali to nije sve što vam Stara planina nudi od atrakcija i specijaliteta. Kvalitet mesa sa ovih prostora, pogotovo jagnjećeg, odavno je nadaleko poznat. Zbog toga, mnogi tvrde kako je jagnjeće pečenje sa ovih prostora izvandrednog ukusa.
 
Pored jagnjećeg pečenja, obavezno probajte i specijalitet pomalo neobičnog naziva belmuž. Ovo jelo je pravo obeležje pirotskog kraja, a gotovo da nema kuće koja ne poseduje neki svoj jedinstveni i autentični recept po kome sprema ovo nesvakidašnje jelo. U posudu se stavlja sir koji se meša na laganoj vatri sve dok se sasvim ne rastopi i ne počne da vri. Potom se dodaje kukuruzno brašno, a vredni kuvari nastavljaju sa neprestanim mešanjem. Kada se počne izdvajati masnoća po samoj ivici suda, onda znate da je ovaj vrhunski specijalitet pirotskog kraja spreman za posluženje, a na vama je da samo uživate u bogatoj rapsodiji ukusa.
 
 
 

Gde odsesti na Staroj planini

Posle svih ovih obroka najbolje je malo leći i odmoriti. Naš organizam tako je napravljen da mu nakon ukusnog i obilnog obroka često treba odmor i relaksacija. Za to vam je potrebno da pronađete dobar i komforan smeštaj koji će moći da na pravi način odgovori svim vašim željama. Stara planina smeštaj je tu da vam pruži najbolju ponudu raznolikih smeštajnih jedinica u kojima vlada divna, planinska atmosfera. Svi apartmani koji se izdaju su moderni, izuzetno lepo uređeni, tako da se o njihom svakom kutku uvek vodilo dosta računa. Poseduju niz pogodnosti i sve potrebštine. Vaš ugođaj je na prvom mestu, a na to znatno utiču komfor i ukusna hrana.
 
Kao što vidite, Gastro ponuda Pirota je veoma zanimljiva i sadržajna. Mi vas pozivamo da istražite sve te ukuse. Pirot je pravi, skriveni dragulj naše zemlje i još uvek jako veliki broj ljudi ne zna koliko zaista lepih mesta se nalazi u ovom kraju. Pirot je kraj koji se ne ponosi samo svojim vrhunskim specijalitetima, već i svojim neverovatnim prirodnim bogastvima. Stara planina je simbol ovog kraja koji privlači mnoge turiste i to ne samo iz Srbije, već širom regiona. Verujemo da će svi istinski gurmani biti posebno zadovoljni gastro ponudom ovog kraja. Naš savet je da, nakon što ispunite stomake, obavezno odete u obilazak atrakcija Pirota, jer pored odličnih i ukusnih specijaliteta, celo područije se ponosi nizom kulturno - istorijskih znamenitosti.
 
 
Foto: Privatna arhiva
Komentari
0
Pošalji komentar
OKN sVV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: