„Naša malograđanka“ – Licemerna spletkarka, inspektorske naravi, sa „Mecenom" obavezno

Izvor: Niški portal | 22-Jun-2021 | 14:26
Jedan od osnovnih oblika naše malograđanke je primitivna i „neobrazovana” žena koja gubi osećaj s realnošću nakon što njen „Mecena” postaje bitna ličnost u političkom ili javnom životu na nekom od „zvezdanih” neba.
 
Potiče obično iz malograđanske sredine gde se život odvija jednolično i po ustaljenim patrijarhalnim normama, bez dozvoljenih „ispada”. Ona želi da se predstavi vrednijom nego što jeste. Odlikuje je protivrečnost bića. Svojstven joj je egoizam, mržnja, zavist, ekstremna raspoloženja. Veoma voli da se takmiči za uspeh, a bonton koristi kao sredstvo snalažljivosti. Obično luta tamo–amo, jer teško nalazi svoje mesto u društvu. Opsesivno se vezuje za materijalne stvari, a kulturne sadržaje svojata iako ih u dubini duše doživljava kao puku formalnost. Sebičnost i dvoličnost su osnovni obrazac ponašanja ovakve osobe. Razmeće se „stečenim” bogatstvom, ističe da puno troši, ističe hedonizam koji sebi pripisuje, a sve kopirajući samo neke aristokratske obrasce.
 
 
Često gubi osećaj ponosa i dostojanstva. Javno ispoljava mržnju prema drugima zbog njihove imovine i stalno nastoji da diskredituje takve osobe, lažno ih optužujući za navodni kriminal kojim su oni stekli svoju imovinu, a bez ikakvih činjenica i potvrda. Često uspostavlja vezu sa starijim muškarcima koji joj postaju „mecene“ jer je njena želja za uspehom velika, a sredstva na tom putu ka cilju nisu joj bitna. Licemerna je i nestalna.
 
Nedostatak  kulture nastoji da zataška prividnom kulturnom spoljašnjošću koja je bez ukusa i duha i koju odlikuje čist formalizam. Nastoji da se prikaže lepom, doteranom i uglađenom, a onda se desi da joj se „omakne“. Na taj način prikriva suštinu u kojoj dominira njena prepoznatljiva karakteristika –beskičmenjaštvo. Cilj joj je visoko društvo i status i nenapuštanje hedonističkih principa. Ne bira sredstva ka tom cilju. Ravnodušna je prema ostalim društvenim segmentima koji mogu da je skrenu sa kursa koji vodi ka njenom cilju, pa i prema sopstvenoj porodici. Bezlična je, vodi lažan život, često je nemoralna. Seje loše raspoloženje, razara veru u smisao života. Poseduje obilje informacija, obaveštena je o onome što bi moglo njoj da koristi, a o sebi govori samo ono što joj „ide u prilog“. Superiorno se ponaša, a ume da bude i agresivna. Ironija je jedan od bitnih oblika svesti ove malograđanke i način na koji se odnosi prema građanskoj klasi. Malograđanka, posebno ona koja pripada sloju inteligencije, posebno je ironična, i neprestano se nalazi između osećaja samoostvarenja i samouništenja. Licemerna je, inspektorske radoznalosti i naravi, često nepoželjna, a sa ogromnom željom da bude poželjna. I tako nesigurna, a posebno kad izostane potpora „mecene“, malograđanka ume da izgubi kontrolu nad sobom i svojim ponašanjem, ali za to ona ne mari i tera dalje.
 
 
Ovakavom profilu žene svojstvene su i osobine koje kvalifikuju jednu „sponzorušu“ jer u želji za dostizanjem visokog statusa i materijalnih vrednosti, ona da bi ih se domogla ide putevima koji nisu regularni. Ovaj sloj žena ne preza ni od čega kako bi se domogao materijalnih dobara i prestiža: odeće, automobila, stanova, uticajnih radnih mesta. Put do svojih želja i ciljeva, najčešće realizuju kao članice poslovnih pratnji ili, ako su uspešnije i srećnije, kao jedna od žena bogatih moćnika. Sredstvo za realizaciju njihovih želja je isključivo njihovo telo. Ovakav način života generiše i odgovarajuću strukturu ličnosti. U njoj dominiraju crte, kao što su: hedonizam, egoizam, beskrupuloznost, želja za moći i dominacijom, ali i strah od gubitka pozicija, zatim dvojni moral i kvaziljubav. Rezultat ovakvog mentalnog sklopa dovodi do krize identiteta često. Upada u razne psihičke poremećaje izazvane strahom od gubitka „statusa“, zbog nesigurnosti, ali i zbog zanemarivanja roditeljske uloge. Opštem neurotičnom stanju doprinosi i teror mladosti, jer već sutra pristižu mlađe koje su opasna konkurencija.
 
Malograđanka je obično duboko nesrećna i nesvrstana. Osmehom i podsmehom krije svoju ličnost koja obično nije ni definisana. U svojoj pomućenoj svesti o sopstvenim "velikim vrednostima" i u raskoraku između želja i mogućnosti, ona duboko pati, a kao proizvod njene patnje može da se izrodi svašta, razne spletke i zla, ali i samouništenje sopstvenog bića i bića najbližih.
 
Nije prijatno biti u društvu ovakvog tipa ličnosti, a još teže je biti nekako dublje povezan sa ovakvim profilom. Ipak, nije ništa to tako strašno. Retko su te osobe povezane, a površnost u odnosima im je svojstvena. Pomeriti se - je dovoljno. Ne biti deo njihove mreže - je odlično. Prepoznati njihove namere - je od neprocenjive važnosti, a biti imun na njih - je privilegija. 
 
 
Foto: Pixabay
Autor teksta: Merciful angel
Tekst inspirisan naučnim radom Marije Sakač
PSIHO–SOCIJALNE ODLIKE MALOGRAĐANA

 
Komentari
0
Pošalji komentar
wuU ior
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: