Niška kardiohirurgija radiće operacije i vikendom da bi smanjila liste čekanja

Izvor: Niški portal | 01-Dec-2022 | 22:07
Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš u 2021. godini operisano je 223 kardiohirurskih i 105 vaskularnih bolesnika - ukupno 328. U ovoj 2022. godini do danas urađeno je 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih operacija - ukupno 460. Do kraja godine biće urađeno više od 500 operacija što je povećanje broja operacija od blizu 60% u odnosu na 2021.g. Od samog broja operacija važniji je kvalitet rada - od ukupno 290 kardiohirurških pacijenata, umro je samo 1, što čini stopu smrtnosti od neverovatnih 0.34%, navodi prof. dr Milić, direktor kardiohirurgije UKC Niš.
 
Na listi čekanja za kardiohirurske operacije je oko 130 bolesnika sto je lista čekanja od oko 3 meseca. Lista čekanja za vaskularne operacije ne postoji, a pacijenti koji su čekali operaciju vena biće svi operisani do kraja godine, saopštava dalje profesor Milić.
 

 
Mlađe kolege predvođene doc dr Milanom Lazarevićem, ass. dr Aleksandrom Kamenovim i ass.dr Vladimirom Stojiljkovićem, predložile su da od Nove godine naša klinika radi i subotom i nedeljom kardiohirurske procedure kako bi se u potpunosti eliminisale liste cekanja I TO BEZ IKAKVE FINANSIJSKE NAKNADE. Na ovaj način želja im je da pre svega pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje kako bi bili operisani sto pre, i na vreme, jer na kardiohirurškim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat. Žele da se na ovaj način oduže i Otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje, naveo je profesor.
 
Ponosan na svoje mlađe kolege koje ovim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima, dodaje Milić.
 
Ovi lekari imaju jedinu molbu prema nadležnim institucijama (UKC Nis, RFZO, Ministarstvo zdravlja) da im se ovaj vanredni rad vikendom odobri i da im se obezbedi neophodni materijal za rad jer su ove godine imali probleme u redovnom snabdevanju potrošnim materijalom (mehaničke valvule, graftovi, savni materijal, reagensi za laboratoriju…).
 
Pozivamo i ostale naše kolege i klinike, kako u UKC Niš, tako i u Srbiji, koji imaju liste čekanja da nam se pridruže u ovoj inicijativi, kako bi svi zajedno pokazali da je lekarima i medicinskom osoblju u Srbiji humanost i pomoć bližnjem najvažnija, završava Milić koji još jednom podvlači da je siguran da Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš ima sjajnu budućnost sa ovim izvanrednim i posvećenim mladim ljudima.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
aJD vaI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: