Niški lutkari obeležavaju Međunarodnu nedelju izvođačkih umetnosti

Izvor: Niški portal | 17-Mar-2017 | 14:22

Kao redovni član međunarodnih strukovnih asocijacija ASITEŽ i UNIMA, Pozorište lutaka će obeležiti Međunarodnu nedelju izvođačkih umetnosti i u okviru nje Svetski dan pozorišta za decu i mlade i Svetski dan lutkarstva raznovrsnim programom: izvođenjem predstave „Pinokio“ u režiji Zorana Lozančića, koja se posle dužeg vremena vraća na repertoar, čitanjem poruka svestkih umetnika pre početka predstava, prezentacijom „Lutke drže čas“ i održavanjem Drugog festivala osnovnih i srednjih škola „Šta dramiš“. Zbog toga biće izmenjen repertoar pozorišta.

  

U NEDELjU, 19. MARTA igra se predstava Pinokio od 11:30 sati.

Ponedeljak, 20. mart je  Svetski dan pozorišta za decu i mlade.

Predstava „Pinokio“ igra se od 10.00 sati kada u organizovanu posetu pozorištu dolaze učenici Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić ”. Zatim će uslediti čitanje poruke predsednice međunarodnog ASITEŽA Ivet Hardi.

Prezentacije „Lutke drže čas“ će se održati u Osnovnim školama „Ćele Kula“, „Sveti Sava“ i „Ratko Vukićević“. 

Glumica Biljana Radenković i glumci Srđan Miljković i Davorin Dinić predstaviće predškolicima i učenicima nižih razreda različite vrste lutaka i lutkarskih tehnika, objasniti im od kojih materijala su napravljene, kako su nastale, ko ih kreira, ko ih izrađuje, kako se animiraju, objasniti specifičnosti lutkarske u odnosu na dramsku predstavu i vođeni dečjom radoznalošću, otkrivati tajne magije lutakarstva.

Utorak 21. mart obeležava se kao Svetski dan lutkarstva
Predstava „Pinokio “ igra se u dva termina 10.00 i 12.30 za učenike Osnovne škole “Vožd Karađorđe“. Po završetku komada, pročitaće se poruke Nensi Loman Staub.

Pinokio je na repertoaru i u sredu 23. Marta od 10 sati.

Predstava “Mala Princeza” igraće se u četvrtak 23. Marta od 18 sati, a “Lepotica I zver” u nedelju 26. od 11:30 časova. Drugi dan vikenda rezervisan je za Drugi festival dramskih sekcija osnovnih I srednjih škola “Šta dramiš” u period od osam do 21 sat. Pozorište lutaka je partner ovog značajnog festivala, čija je tema ove godine borba protiv vršnjačkog nasilja i nosi naslov ,,Budi vitez”.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
rF0 23T
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: