(Peđa Ristić) Kratke priče: POŠTENI NALAZAČ

Izvor: Niški portal | 07-Dec-2022 | 08:07

POŠTENI NALAZAČ

Uvek nosim mobilni telefon u zadnjem džepu pantalona. Kad treba da sednem, ja ga izvadim, da ga ne bih slomio. Zato mi se već nekoliko puta desilo da mobilni negde ostavim, zaboravim i izgubim, ali ovo je bilo nešto posebno.

Nijedna taksi firma nije mogla da mi pošalje vozača, jer je bio odvratan kijamet u Beogradu. Dobro sam se obukao i hrabro izašao na kišu i rekao sebi: Ako nema taksija, ti prošetaj, nema veze ni ako malo zakasniš u „Kalenić”, drugari će sačekati. Tamo se nalazimo svakog utorka u podne, već decenijama, na čašicu-dve razgovora.

U sred pljuska, pojavio se taksi i ja sam uskočio na zadnje sedište. U brzini sam se još setio da izvadim telefon iz pantalona. Dok sam se dogovarao sa vozačem gde da me vozi, skidao sam kapu i rukavice, odmotavao šal i brzo navlačio masku, po propisu.

Nismo se dugo vozili, već sam morao ceo proces da ponovim unatrag. Skini masku, natuci kapu, zamotaj šal... Još i plati vožnju. Kad sam tri minuta kasnije stao među drugare, shvatio sam da mi nema telefona. Jedan je odmah, preduzimljivo počeo da zove moj broj, ali sam mu rekao da je uzaludno, jer mi je na telefonu, još od sinoč, iključeno zvono. Znači, taksista nema šanse da čuje moj telefon koji sad verovatno leži negde ispod sedišta. Bio sam očajan. Svi brojevi, sve poruke, stotine fotografija, sastanci... dve SIM kartice.

Na ekranu telefona mog drugara za stolom pojavilo se ime moje žene.

„Za tebe je“, rekao mi je i pružio svoj mobilni. Znala je s kim sedim utorkom u kafani.

„Sad me je zvao čovek koji je u taksiju našao tvoj telefon“, obavestila me je i usrećila.

To popodne sam opet imao svoj telefon. Samo mi je ostalo nejasno kako je pošteni nalazač uspeo da sa mog zaključanog telefona pozove baš moju suprugu...

Da li virtuelni i realni svet počinju da se prepliću?

 

 

Ukratko o Peđi
 
Otišavši iz Jugoslavije pri njenom raspadu, objavio je roman Pijanino u blatu (Prometej, Novi Sad 1998.) o beogradskim intelektualcima koji su 90-ih masovno napuštali domovinu.
2017 je u izdanju Čigoja izašao novi roman Srećan čovek, o makedonskom jevrejinu koji, zahvaljujući pozitivnoj energiji, veseloj prirodi i inteligenciji uspeva da prevaziđe sve prepreke koje mu XX vek postavlja. 2018. je objavljena i zbirka poezije Gitara u snegu sa Peđinim originalnim pesmama koje je on sve i uglazbio.
U oktobru 2019. Kreativna radionica Balkan objavila je treći Peđin roman Kovš o putovanju velelepne srebrne Faberže činije kroz XX vek. Na svom putu kovš prolazi kroz Evropu u previranju i dotiče mnoge ljude i svedoči o dramatičnim događajima.
Peđa je od 2016. u penziji, živi sa suprugom Smiljom i sinom Borom u Bazelu, a veliki deo vremena provodi u Beogradu i Herceg Novom, pišući nove romane. Član je Udruženja Književnika Srbije i Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.
Multimedijalno delo "Reči&Note" objavljuje u novembru 2021. godine
Komentari
0
Pošalji komentar
HHM FV4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: