Plate u IT industriji idu i do 8.500 evra

Izvor: Niški portal | 20-Dec-2022 | 10:05
Podaci sajta HelloWorld.rs pokazuje da su kandidati u IT industriji sve aktivniji na tržištu rada, te možemo primetiti povećan broj konkurisanja na oglase u novembru za 26% u odnosu na isti mesec prethodne godine.
 
Kako ova industrija konstantno raste,  tako i 2022. Srbija beleži rast izvoza IKT usluga, koji iznosi 2,5 milijarde evra. Plate u IT sektoru se  povećavaju, te je u avgustu iznosila u proseku  1.600 evra, ali prema očekivanjima i rečima poslodavaca do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.
 
Najplaćenije pozicije u IT-u
 
U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja, te beležimo porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.
Prema istraživanju Puls srpske iz zajednice koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa međunarodnom istraživačkom agencijom Masmi, top 5 najtraženijih pozicija i njihove prosečne plate su:
  1. Team lead – prosek 2.600 evra
  2. Backend Developer – prosek 2.200 evra
  3. Product/project Manager – prosek 2.100 evra
  4. Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra
  5. Frontend Developer – prosek 1.400 evra
Naši IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao  Software inženjer iz Beograda - čak 8.500 evra.
 
 
 
Kandidati sve aktivniji na tržištu
 
Kako se bliži kraj godine, tako možemo primetiti da su kandidati sve aktivniji u potrazi za novim zaposlenjem što pokazuju podaci sa sajta HelloWorld.rs.
U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17% u odnosu na prošlu godinu. Početkom trećeg kvartala, tržište se oporavljalo i broj oglasa na sajtu je bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata  rasla. Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26% više u odnosu na prethodnu godinu. Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru 2022. zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27% u odnosu na 2021. godinu.
Takođe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve veći, što možemo zaključiti kada uporedimo ovu sa prethodnom godinom. Konkretno broj oglasa od januara do novembra skočio je za 2,5%.
Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su:
  1. JavaScript
  2. GIT
  3. SQL
  4. Java
  5. Python
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
fEF G86
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: