Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa: Na raspolaganju 100.000 doza "Torlakovih" vakcina

Izvor: Niški portal | 12-Oct-2021 | 07:44
U Srbiji je od juče zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, vakcinom instituta "Torlak". Građani se mogu vakcinisati u svojim zdravstvenim ustanovama.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović izjavila je da je potrebno da se vakcinišu sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe.
 


Jovanovićeva je za RTS istakla da je trenutno na raspolaganju 100.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa instituta "Torlak", ali da se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza "torvaks flu" vakcine.

- Preporučujem da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu zato što je zaštita neophodna. Zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja, s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida - naglasila je Verica Jovanović.

Prema njenim rečima, najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.

Dodala je da virus gripa laboratorijski nije potvrđen u Srbiji.
Komentari
0
Pošalji komentar
X8J AM4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: