Počeo „Teatar na raskršću"

Izvor: Niški portal | 08-Sep-2021 | 10:03
Poklonici scenske umetnosti će u Narodnom pozorištu u Nišu i na još dve lokacije imati priliku u da pogledaju deset predstava iz šest zemalja

Drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću" otvoren je sinoć u Narodnom pozorištu u Nišu premijernim izvođenjem predstave „Čudo Svetog Georgija", nastale po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog, u režiji Nikole Zavišića. 
 
Reč je o koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev" iz Plevena, teatra „Joan Slaviči" iz Arada i Narodnog pozorišta iz Niša.
 


‒ „Čudo Svetog Georgija" je pozorišna poslastica, fantastična tragikomedija makedonskog pisca Rusomira Bogdanovskog, koja se na ritmičan, duhovit, apsurdan i zabavan način bavi mračnim temama zajedničkim za sve narode Balkana: neprekidnim ratovima, surovim ubistvima vladara i pitanjima vere i religije i njihovim promenama, zamenama i zloupotrebama ‒ kaže Nikola Zavišić.

U glumačkoj ekipi su: Asen Dankov, Entoni Penev, Borisa Sarafova i Nađa Keranova glumci Dramskog-lutkarskog teatra „Ivan Radoev". Tu su i Dragiša Veljković, Dragana Jovanović i Marko Pavlovski, članovi ansambla Narodnog pozorišta iz Niša, kao i Marina Pali i Stefan Dogaru iz teatra „Joan Slaviči". Specijalni gost projekta je Dejan Lilić, prvak Dramskog teatra iz Skoplja.

Poklonici pozorišne umetnosti će do 14. septembra u Narodnom pozorištu u Nišu i na još dve lokacije u gradu predviđene za prateći festivalski program ‒ Banovini i Oficirskom domu, imati priliku da pogledaju deset pozorišnih produkcija iz šest zemalja: Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Srbije. Selektorski tandem čine Vlatko Ilić, reditelj, i Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog.

Druge festivalske večeri na programu je autorski projekat „Za sada je sve ok" Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave, rađen po tekstu Nataše Rajković „Prozor", a u režiji Snežane Trišić. Produkciju potpisuje Kruševačko pozorište. Sledi predstava „Dan kada ja više nije bilo ja" po delu Rolanda Šimelpfeniga, u režiji Tare Manić, i u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, odnosno delo „Život je san" po motivima drame Pedra Kalderona de la Barke, adaptaciju i režiju je radila Dina Markova, u produkciji teatra „Zong" iz Sofije.

Iz Slovenije stiže darovoti mladi reditelj Žiga Divjak sa predstavom „Kons: novo doba" po delu Srečka Kosovela i u izvođenju Prešernovog gledališča Kranj. Komad „Pazi na prazninu" prema tekstu i u režiji Romana Nikolić, izvešće Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina.Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada ovoga puta stiže u Niš sa predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin?" prema delu Tijani Grumić, koncept i režiju uradila je Sonja Petrović.

U čast nagrađenih, na zatvaranju festivala, 14. septembra, publika će imati priliku da vidi autorski projekat Andree Gavriliju „Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda", trupe „Mihaj Rajku" iz Rumunije.
Komentari
0
Pošalji komentar
3Qg KhT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: