Posao dostavljača jedno od najtraženijih u Srbiji, plata 200.000 dinara

Izvor: Niški portal | 03-Aug-2021 | 07:34
Posao dostave hrane je od početka epidemije korone i vanrednog stanja doživeo procvat u Srbiji.

Da je ovo posao koji je doživeo bum govore i podaci iz 2020. godine koji pokazuju da je od 29.810 novih firmi čak 1.786 iz oblasti dostave hrane.
 
Novosti navode da, posle buma sredinom prošle godine, ne samo da nije splasnula jagma za radnicima, već posao dostave i kurirskih službi poslednjih meseci beleži ekspanziju i tražnja za dostavljačima vrtoglavo raste.
 
- Podaci Agencije za privredne registre jasno ukazuju da su se preduzetnici tokom 2020. najviše odlučivali da pokrenu biznis registrovan za pretežnu delatnost pod šifrom: restorani i pokretni ugostiteljski objekti. Istraživanja pokazuju da se broj onih koji kupuju od kuće, preko neke od aplikacija, kreće oko 360.000. Zato ne čudi što je tražnja za dostavljačima i kuririma izuzetno velika. Osim tri velike kompanije koje traže ove radnike, mnogo ugostiteljskih objekata pokrenulo je svoje službe dostave - kaže za Novosti Miloš Turinski sa portala "Poslovi Infostud".
 

 
Navodi da se posao može obavljati sezonski, što je većina mladih iskoristila da zaradi preko leta, može da se radi i kao privremen, uz ugovore na određeno vreme od tri do 12 meseci, ali i za stalno.
 
- Plate koje se nude zapravo su povezane sa količinom posla, a poslodavci naglašavaju da mogu da se zarade i dve prosečne plate u Srbiji, pa čak i 200.000 dinara mesečno. Da za dostavljače ima sve više posla potvrđuju i najave o novim investicijama jedne od kompanija koja će 450 miliona evra uložiti u jačanje pozicije na 20 tržišta, među kojima je i Srbija - priča Turinski.
 
Većina dostavljača koristi svoje prevozno sredstvo, dok je posao dostave, kao nekvalifikovano zanimanje, u ovom momentu plaćeno više od mnogih drugih. Prema studiji Centra za istraživanje javnih politika "Pakleni vozači", krajem prošle godine na tri vodeće platforme bilo je zaposleno oko 3.000 dostavljača ili kurira. Većina je radila u Beogradu, sledio je Novi Sad sa oko 100 dnevno aktivnih radnika i Niš sa oko 60 radnika. Među dostavljačima su ljudi od 20 do 63 godine, različitog obrazovanja, a ima i sportista, posebno biciklista. Žene u ovom poslu su izuzeci.
 
Istraživanje pokazuje da većina radnika ima između 30 i 40 godina, pri čemu mlađi koriste bicikli i nemaju puno radno vreme, a sredovečni koriste automobil i rade sa punim radnim vremenom. Da bi se zaradilo 200.000 dinara mesečno potrebno je najmanje 300 sati rada, a većina kurira zarađuje u proseku 100.000, mada i to zavisi od kompanije, broja radnih sati i vozila.
Komentari
0
Pošalji komentar
T3p vbl
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: