Pozorišna “Gernika” otvara Nišville

Izvor: Niški portal | 31-Mar-2017 | 18:09

Ovogodišnji Nišville imaće specijalni uvod u vidu 14 pozorišnih predstava iz zemlje i inostranstva, što će praktično biti i prvi međunarodni pozoršni festival u ovom delu zemlje. 

Internacionalni Nisville Jazz Teatarski Festival osim što je internacionalan, planira da bude i festival savremenog teatrskog izraza koji kao i jazz počinje krajem XIX veka i nastavlja svoj razvoj do danas. To je teatarski, scenski izraz  koji sem dramskog teksta koristi muziku u svim njenim oblicima- pokret, fotogragiju, sliku  ili video rad.  Seme začetka ove ideje, je renomiran, izuzetno kvalitetn i  internacionalno prepoznatljiv  Nišville Jazz Festivala koji kroz izuzetno kvalitetne izvođače, umetnike  jazz muzike već godinama uspešno predstavlja najznačajnije umetnike iz celog Sveta, probija  granice naše zemlje stavljajući je na visoku lestvicu, medju 10 najboljih festivala u Evropi. Niš tada postaje centar  visoko kvalitetnog kulturnog okupljanja svetskog nivoa, grad koju posećuju sve genaracije publike,  kako iz zemlje tako i inostranstva.

   

  Foto: Scene iz predstave Gernika i Nisville jazz Teatar 2016 - Oficirski dom

Umetnička direktorka i selektorka tetarskog programa Nišville jazz festivala - beogradska glumica, inače rođena Nišlijka – Maja Mitić, zamenica direktora beogradskog  Dah Teatra - Centra za pozorišna istraživanja – naglašava činjenicu da u ovom delu zemlje ne postoji  teatarski festival međunarodnog karaktera, pogotovo ne savremenih tendencija XX i  XXI veka. 

“Pokretanjem Internacionalnog teatrskog festivala savremenog izraza pridružujemo se i glavnoj smernici naše države za decentralizaciju Srbije. Na osnovama koje jazz festival promoviše poput  slobode, jednakosti, tolerancije, Teatrski Festival će se osloniti i biti prirodan partner istih vrednosti”, saopštavaju organizatori.

   

    Foto: Scene iz predstave Gernika

Festival traje od 06.08. do 13.08.2017. Poslednja četiri dana, odnosno, u periodu od 10. do 13. avgusta pozorišni program će se preklopiti sa glavnim programom jazz festivala. Svoj dolazak potvrdile su pozorišne trupe iz Italije,  SAD, Francuske, Madjarske, Norveške, Bugarske.

Zajednički imenitelj ovog festivala je da se u predstavama koristi muzika koja se oslanja na jazz, njegove inspiracije, početke ili savremeni izraz u bilo kom obliku. Selekcija objedinjuje i večernju i scenu za decu, ali  i bebe. Forme ovog festivala  su od spektakla, teatra na zadati tekst, uličnih performansa, cirkusa, plesa ili predstava izložbi. Tokom festival će se odvijati kulturološka razmena umetnika u formama demonstracija rada, prezentacija, predavanja i  okruglih stolova. U popodnevnim časovima biće organizovane radionice za studente umetničkih fakulteta, ljude zainteresovane za ovaj oblik umetnosti na teme: javni prostor kao scena, veza izmedju performansa, koncerta  i predstave, pozorišne instalacije, koncert kao predstava.

Planirana je i  umetnička razmena u formi  rada i  spajanja već postojaćeg skeleta predstave Italijanske grupe “En Vol” iz grada Sasari na Sardiniji,  sa lokalnim umetnicima iz Niša i umetnicima iz Beograda. To je predstava – spektakl “Gernika”, čija se 80.  godišnjica od bombardovanja obeležava baš ove godine. Preko 20 ljudi će se pre početka festival u Nišu okupiti kako bi uradili ovu predstavu koj će i otvoriti ovogodišnji teatarski festival.

Ideja je da se ceo grad “razigra”, a predstave igraju kako u Tvrđavi, tako i u Amfiteatru na keju pored spomenika Šabanu Bajramoviću, u dvorištu Banovine, Oficirskom domu, ali i na mostu ispred Tvrđave, na ulicama i trgovima Niša.

autor: Vladana Simić

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
sXk ChP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: