Predavanje ''Novi pogledi na svemir''

Izvor: Niški portal | 12-Jun-2018 | 11:38

U sredu, 13. juna u velikoj sali Univerziteta u Nišu biće održano naučno-popularno predavanje koje je nazvano ''Novi pogledi na svemir''. Predavač će biti prof. dr Dragan Huterer sa Univerziteta u Mičigenu.

''Na predavanju na Univerzitetu u Nišu prof. Huterer će govoriti o napretku u kosmologiji tokom proteklih dvadesetak godina koje je znatno poboljšalo naše razumevanje fizike svemira, uključujući tamnu materiju, tamnu energiju, i fiziku inflacije (tj. ranog svemira). Na ovom predavanju, prof. Huterer će objasniti rezultate koji su doveli do ovih saznanja, naročito one koji su zaslužni za otkriće tamne energije i činjenice da se svemir ubrzano širi'', rekli su sa PMF-a.

Ulaz na predavanje je slobodan za sve zainteresovane. Inače, ono se organizuje u okviru Konferencije-radionice BW2018, koja je deo međunarodnog naučnog skupa BSW2018 koji se u Nišu održava od 3. do 14. juna, u organizaciji i povodom 15-godišnjice SEENET-MTP mreže, u saradnji i uz podršku mnogobrojnih partnera.

Kada je reč o predavaču, prof. Huterer rođen je u Sarajevu, fiziku je završio na prestižnom univerzitetu MIT u SAD. Doktorirao je u Čikagu, a njegov mentor bio je profesor Michael S. Turner, koji je prvi uveo pojam „tamna energija“u jednom radu koji je napisao zajedno sa prof. Hutererom. Osim izuzetnih rezultata u nauci prof. Huterer dao je veliki doprinos i promociji nauke. Gostovao je u emisiji "Through the wormhole" (Kroz crvotočinu) koja je emitovana na kanalu Discovery Science. Tokom bogate naučne karijere upoznao je mnogobrojne važne i poznate teorijske fizičare, a među njima bio je i Stiven Hokinga.

Komentari
0
Pošalji komentar
Sut BxN
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: