RUKOVODSTVO REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA: Sprema se BLOKADA RADA niškog katastra

Izvor: Niški portal | 05-Mar-2019 | 21:36

Rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda ima informaciju da je u toku opstrukcija procedure za obračun visine primanja zaposlenih u katastru u Nišu kako bi se sutra, na dan isplate zarada, blokirao rad niškog katastra.

Opstrukcija se vrši po nalogu vođe sindikata JOS u Nišu Mirjane Jovanović zvane „Mima“ koja je osuđena na 8 meseci zatvora za krivično delo nesavestan rad u službi i to po sporazumu o priznanju krivičnog dela. Po pravnosnažnosti presude Mirjana Jovanović se suočava sa otkazom, te zbog sopstvenih interesa, vrši pritisak na svoje kolege da ne potpišu izjave saglasnosti za prekovremeni rad na osnovu kojih im se obračunava zarada. Cilj je da se na veštački način izazove blokada službe katastra u Nišu.

Mirjana Jovanović se verovatno nada da će na taj način i pod pritiskom štrajka uspeti da sačuva svoje radno mesto,  s obzirom da je u toku drugostepeni postupak po njenoj žalbi na prvostepenu odluku kojom joj, po sili Zakona, prestaje radni odnos.

Rukovodstvo u potpunosti poštuje odredbe Sporazuma o prekidu štrajka koje se odnose na način i visinu isplate zarada.

Tekst Sporazuma, koji je potpisao predstavnik Vlade, dostavili su članovi Štrajkačkog odbora.

Predstavnici Vlade i RGZ-a nisu uticali na tekst Sporazuma, već je on dostavljen kao gotov dokument čije odredbe ne mogu biti predmet polemike - pred Vladu je donet po sistemu „uzmi ili ostavi“. Značajno je pitanje ko je autor teksta Sporazuma s obzirom na to da sindikati nikako nisu zadovoljni primenom njegovih odredbi.

Da li je tekst Sporazuma namerno takav da stvara mogućnost za pokretanje novih tenzija?
Ko bi od toga imao korist?

Rukovodstvo RGZ-a zalaže se za obračun zarada prema učinku i znanju, za nultu toleranciju na rad pod dejstvom alkohola i za borbu protiv korupcije.

Sigurni smo da su upravo ta zalaganja rukovodstva jedan od bitnih razloga zbog kojih sindikalni lideri, koji uglavnom niti rade, niti pokazuju znanje na poslu, pozivaju na promenu rukovodstva.

Komentari
0
Pošalji komentar
MCT Kcv
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: