Radnici Aptiva radili po 12 sati i padali u nesvest, sada rade osam sati, ali sedam dana nedeljno

Izvor: Niški portal | 07-Jul-2021 | 09:11
Nakon što su u "Aptivu" u Leskovcu radili po 12 sati 5 dana nedeljno, sada rade po 8 sati, ali 7 dana, a poslovodstvo tvrdi da je sve dobrovoljno.

Dvanaestočasovno radno vreme, kada je oko 4.000 radnika britanske kompanije "Aptiv" u Leskovcu dve nedelje radilo od 60 do 72 sata u sedmici, izazvalo je burne reakcije radnika i sindikata, pa je ova firma povukla tu odluku i radno vreme vratila na 8 sati, ali 7 dana u nedelji, što je ponovo izazvalo veliko nezadovljstvo, piše "Blic".

Raspored o radu 56 sati nedeljno, 16 više od propisanih, okačen je na oglasnoj tabli u proizvodnji i dostavljen medijima. Dok jedni radnici tvrde da je "dara prevršila meru", te da ih njihovi šefovi primoravaju da ispoštuju novi raspored, u samoj firmi tvrde da je sve na dobroviljnoj osnovi.
 


- Posle prošlonedeljnog razgovora sa predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca u našoj firmi, odgovorno tvrdim da nijedan lider nije prišao radniku i ubeđivao ga da radi svih 7 dana. Lepo smo objasnili da u nedelju, sedmi dan u sedmici, može da radi svako ko želi da zaradi više. A fakat je da se nama žuri jer smo iznenada dobili veliku porudžbinu od našeg nemačkog kupca "Dajmlera" - priča za "Blic" jedna članica menadžmenta u "Aptivu" koja je zahtevala anonimnost.
 
Predsednik sindikalne organizacije u ovoj fabrici Marko Todorović kaže da se danas nije osećala tolika nepetost kao prethodne dve nedelje.
 
- Danas se počelo sa osmočasovnim radnim vremenom, pa ćemo videti kako ćemo dočekati narednu nedelju. U svakom slučaju, ovde je bilo mnogo stresova, mnogo suza i mnogo padanja u nesvest - kaže Todorović.
 
Pedesetogodišnja radnica priča da je prošle nedelje non-stop ispred fabrike dežurala hitna pomoć.
 
- Radnice su najčešće pri kraju dvanaestog sata padale u nesvest jer je naš posao veoma težak. Stoji se ceo dan na nogama, rukama se radi jedna te ista operacija i jednog momenta počne da ti se vrti u glavi - navodi ova radnica, majka dvoje dece.
 
Oko 900 radnika ove kompanije u Leskovcu otišlo je na bolovanje, pa je menadžment bio prinuđen da pomoć potraži i u radnoj snazi iz rumunske fabrike, a danas je u fabriku stigla delegacija od 20 ljudi iz centralne firme.
 
Radno vreme sa 12 na 8 sati vraćeno je po nalogu republičkih inspektora, što je u Leskovcu pozdravljeno u javnosti, ali s druge strane postoji bojazan da "strancima ne dosadi" i da fabriku presele negde.
 
- Ja se negde toga pribojavam jer ova frabrika može da radi fantastično, samo su problem naši ljudi, domaće poslovodstvo koje, verovatno, stvarajajući sebi neke pozicije, maltretiraju ljude i omalovažavaju. Oni su krivi i za ovu situaciju jer se nisu dobro organizovali, pa su radnicima nametnuli pakleni tempo -
 komentariše sindikalac Marko Todorović.
Komentari
0
Pošalji komentar
lgd 33C
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: