SKUPLJA PUTARINA! Ovo su nove cene i važe od 1. jula!

Izvor: Tanjug | 05-Jun-2019 | 16:54

Izmenom Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je vlada usvojila i uputila po hitnom postupku u skupštinsku proceduru, predviđeno je poskupljenje putarine od 12 odsto, a u "Putevima Srbije" očekuju da nova cena poče da važi od 1. jula.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo inicijativu kojom se predlaže povećanje visine naknade za putarinu javnog puta u visini od 12 odsto, imajući u vidu da je trenutna visina putarine značajno niža od realne vrednosti i da bi trebala da dostigne visinu koja bi pokrivala realne troškove povezane sa troškovima izgradnje i troškovima poslovanja, održavanja i razvojem mreže puteva u Srbiji.

Kako se navodi, procena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto, ove godine prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Tako će, ukoliko poslanici usvoje predložene izmene, vožnja autoputem od Beograda do Niša, umesto 800 koštati oko 900 (896) dinara, a od Beograda do Preševa, oko 1.220, umesto 1.090 dinara kao do sada.

Putarina od Beograda do Šida koštaće oko 414 dinara, umesto 370, do Novog Sada oko 235 umesto 210 dinara, a do Subotice oko 627 dinara, umesto 560 dinara kao do sada.

Vožnja od Ljiga do Preljine po novom cenovniku koštaće oko 157 dinara, umesto sadašnjih 140 dinara.

U obrazloženju predloga izmena zakona se dodaje da je poslednje povećanje putarine izvršeno 7. januara 2017. godine, kada je putarina povećana za 10 odsto u odnosu na prethodni cenovnik, kao i da pre januara 2017. godine iznos putarine nije povećavan od 2009. godine. 

"Cene materijala, energenata i opreme koja se koristi za održavanje autoputeva i ostalih puteva su u znatnoj meri povećane u odnosu na 2017. godinu. U odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru. Povećanjem prihoda od putarine obezbediće se veća sredstva za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže", stoji u obrazloženju zakona.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je juče da bi trebalo povećati cenu putarine kako bi moglo više da se ulaže u puteve.

- Menja se Zakon o naknadama, Ministarstvo finansija je predlagač, a mi smo kao Vlada to podržali. Putarina je povećana poslednji put početkom 2017. godine, a pre toga devet godina nije povećana - navela je Mihajlović.

Ona je rekla da su ogromna ulaganja u puteve i da država mora da ulaže u saobraćajnu infrastukturu i obezbedi kvaliteno održavanje puteva, jer od toga zavisi bezbednost saobraćaja.

Kada će putarina poskupeti, zavisi od toga kada će izmene zakona biti usvojene u parlamentu, ali u "Putevima Srbije" očekuju da nova cena počne da važi od 1. jula.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je za "Blic" da će nove cene stupiti na snagu 1. jula, a da će novi kompletan cenovnik biti donet kada poslanici usvoje predlog zakona. On je dodao da će "Putevi Srbije" dodatnih dve milijarde dinara uložiti u održavanje puteva. 

Komentari
0
Pošalji komentar
zLS 1RB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: