Snimali smo u nemogućim uslovima: Bulajić u ulozi kralja Aleksandra

Izvor: Niški portal | 26-Aug-2021 | 06:59
Za glumca četvrte festivalske večeri publika je proglasila Ljubomira Bulajića za ulogu u filmu "Aleksandar od Jugoslavije" reditelja Zdravka Šotre.

Niška publika je imala priliku da premijerno pogleda film na Letnjoj pozornici niške Tvrđave, a Bulajić kaže da je zadovoljan saradnjom sa svojim "filmskih ocem" Šotrom i da je uloga Kralja Ujedinitelja kruna svega što su do sada radili.

- Snimali smo u zaista nemogućim uslovima zbog pandemije i žao mi je što nismo imali prilike da snimamo na autentičnim lokacijama. Šotri treba skinuti kapu zbog njegovih 88 godina i petomesečnog snimanja - kaže za ,,Novosti'' mladi glumac.

- Bio sam zatečen kada mi je ponudio da igram kralja, jer smo pričali o nečemu drugom. Međutim, dan pre početka snimanja tog drugog projekta, objavljeno je vanredno stanje i sve je odloženo za tri meseca. Upravo sam za ta tri meseca imao dovoljno vremena da se upoznam sa likom i delom kralja koga je trebalo da glumim. Dao sam sebi za pravo da mimo scenarija koji je napisao Vuk Drašković, istražujem sve što mi je bilo dostupno o kralju.
 


Bulajić dodaje da mu je bilo drago kada je pročitao podatak da je narod iskreno žalio kada je kralj ubijen:

- Posle njegove smrti istoriju su pisali neki drugi i normalno je da je modifikovana.

Za ulogu Nikole Pašića i glumac Branislav Lečić dobio je aplauz publike nakon projekcije filma.

- Veliki je izazov za glumca kada igra nekog ko je istorijski poznat, a Nikola Pašić je jedan od takvih. Dosta sam čitao o njemu, jer naravno nema mnogih vizuelnih zapisa, tako da sam bio uskraćen da otkrijem kako je zaista fizički izgledao. Dobio sam neke podatke da je dosta usporeno govorio, na nekim mestima i mucao. Činjenica je da je bio čovek koji je promišljao pre nego što bi rekao bilo šta - kaže Lečić.

PROTIV NASILJA

Festival je mnogo važniji od svega i filmovi koji se ovde prikazuju su takođe mnogo važniji od svih drugih događaja. Moja poruka je vrlo jasna, nasilje apsolutno ne pripada društvu u kome živimo, posebno ne pripada umetnicima i jezik nasilja nikada nije izazvao poverenje onih koji gledaju niti je doneo rešenje. Sve može da se reši razgovorom i moramo kao društvo da se naučimo, ma koliko se ne voleli, čak i mrzeli, da moramo da razgovaramo - osvrnuo se Lečić na dešavanja u lobiju hotela "Ambasador", 23. avgusta, kada je Dragan Bjelogrlić pretukao Predraga Gagu Antonijevića.
Komentari
0
Pošalji komentar
NBb fu9
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: