Srpskom tržištu potreban smeštaj nižih kategorija

Izvor: eKapija | 10-May-2018 | 08:34

Stručna javnost smatra da hoteli u Srbiji mogu po svim parametrima da pariraju inostranim, ali da nedostaje smeštaj nižih kategorija, jer uglavnom preovladavaju hoteli sa četiri zvezdice. Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbija raspolaže sa 11 hotela sa 5 zvezdica, 109 hotela sa 4 zvezdice, 139 hotela sa 3 zvezdice, 92 hotela sa 2 zvezdice i 16 hotela sa 1 zvezdicom.


Istraživanja pokazuju i da je najveći procenat inostranih turista tokom 2017. godine noćio u privatnom smeštaju (36,5%), u hotelu sa 4 ili 5 zvezdica boravilo je 24,9%, a hostel je koristilo 17% turista. Što se tiče ukupnog broja posetilaca, podaci Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) navode da je prošle godine 69% turista koji su posetili Beograd boravilo u hotelima sa 4 zvezdice. Takođe, prema HORES-u u glavnom gradu je trenutno na raspolaganju 10.800 kreveta, a potrebno ih je još toliko.

Direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov ističe da tržište samo određuje broj hotela i kaže da hoteli u Srbiji po kvalitetu mogu da pariraju i konkurentni su svim evropskim, ali da nedostaje veći broj soba, kao i više sadržaja u turističkim mestima.

Trendovi "bukiranja" pre posete određenoj turističkoj destinaciji rapidno se menjaju, a na to u velikoj meri utiču digitalni mediji, navode u TOS-u. Trendovi pokazuju da turisti veoma često u slobodno vreme istražuju putem digitalnih platformi i da često pregledaju željenu destinaciju pre rezervacije. Čitanje recenzija je takođe postao obavezan deo pripreme turista.

- Ako treba izabrati jednu reč da se sumira stanje hotelske industrije u svetu u prethodnih nekoliko godina to bi bila "kompleksnost" - objašnjava Ivana Nešković iz kompanije STR.

Ona navodi da se u Evropi beleži kontinuirani rast u hotelskoj industriji već sedam godina, bez obzira na sve izazove.

Izgradnja novih hotelskih kapaciteta, kao i rekonstrukcija i adaptacija postojećih objekata u vlasništvu srpskih kompanija značajno doprinosi kvalitetu turističke ponude. Ono što predstavlja glavni izazov u hotelskoj industriji trenutno je činjenica da trećina turista koji provodi odmor u Srbiji nisu prijavljeni, jer često borave u privatnim stanovima, kućama ili vikendicama za koje vlasnici ne plaćaju porez niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste, upozoravaju nadležni.

Zbog neprijavljivanja gostiju i značajne svote novca koji država tako gubi, resorno ministarstvo pokrenulo je projekat automatske elektronske prijave turista (e-turist) i paušalnog oporezivanja onih koji izdaju "stan na dan", kako bi pokušalo da reši ovaj problem. Istovremeno, HORES planira da tokom juna predloži izmene Zakona o stanovanju, kako bi uticali na sprečavanje poslovanja u sivoj zoni privatnog smeštaja, odnosno kako bi se ova vrsta usluga uvela u legalne tokove.

Komentari
0
Pošalji komentar
EGg F5I
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: