„Ljubav je nezaustavljiva": Sutra u Nišu počinje jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST

Izvor: Niški portal | 09-Dec-2022 | 12:10

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, počinje u Nišu 10. decembra u 20 časova projekcijom filma "Dragi Tomase". Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva", od 10. do 13. decembra u bioskopu Cineplexx Niš biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

 

Dragi Tomase - Foto Peter Hartwig

 

Film reditelja Andreasa Klajnerta "Dragi Tomase", omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke - pravom anarhisti koji provocira društvo. Braš je fenomen, pa reditelj i scenarista (Tomas Vendrih), tendenciozno ne prave klasičan biopik, pokušavajući da kreiraju likove na osnovu Brašovih originalnih dela i uspevaju da stvore poetsku atmosferu nalik onoj u Brašovim tekstovima i filmovima. Film „Dragi Tomas" bio je nominovan u devet kategorija za nagradu Zlatni medved 2022, između ostalih i za „Najbolj igrani film", „Najbolju režiju", „Najbolji scenario". Osvojio je Gran pri za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 25. Tallinn Black Nights Film Festivalu 2021.

Jok - kadar iz filma, photo credits FlareFilm

 

Film "Kokon" Leoni Kripendorf na programu je 11. decembra u 19 časova. Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno je prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija.

U filmu "Jok" (11. decembar, 21h), u 15 scena života jednog para, ne radi se, prema reditelju Diteru Brigemanu, ni o čemu, osim o onome što čini život sa ili bez dece, u ili van odnosa. Film prikazuje cajtgajst miljea urbanih, obrazovanih, liberalnih levičara.

Kokon (Čaura) kadar iz filma 

 

"Svi pričaju o vremenu" (12. decembar, 19h), nova i sveža nemačka feministička tragikomedija, debitantski je film i diplomski rad Anike Pinske na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Precizna i pametna društvena drama o identitetu, poreklu i domu formirana je oko žena različitih generacija, obrazovanja i stilova života.

U filmu "Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša" (12. decembar, 21h) reditelj Andreas Drezen i scenaristkinja Lajla Štiler uspevaju da stvore politički triler i topao portret jedne temperamentne žene. Istinita priča o pravu i arbitrarnosti - jer borba majke za sina koga, zbog sumnje na terorizam, muče u Gvantanamu, jeste borba za demokratiju i protokol njenog neuspeha.

"AEIOU" (13. decembar, 19h) novi film rediteljke Nikolet Krebic sa porukom da je ljubav kao sila prirode nezaustavljiva, još jedan je iz takmičarskog programa Berlinala, i prikazuje ljubavnu priču između šezdesetogodišnje Ane (Sofi Rojs) i momka od 17 godina (Milan Harms). Ovo je veoma slojevit film, u naznakama, u lekcijama o životu i ljubavi, u čijem centru je ženska požuda protiv društvenih normi.

Još jedan debitantski film, ostvarenje Olivera Kraha "Devojke iz ruševina: Priča Šarlote Šuman" (13. decembar, 21h), teži tome da posleratne godine u Nemačkoj sadržinski i formalno ispriča u novom ključu. Narativ se vezuje za emancipaciju žena i seksualnu revoluciju, a film se trudi da razbije konvencije naracije i viđenog.

Komentari
0
Pošalji komentar
7ik Je8
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: