Ubadao ljude nožem po Nišu, veštaci traže psihijatrisko lečenje a ne zatvor

Izvor: Niški portal | 11-Oct-2021 | 06:38
To što je svakog dana konzumirao alkohol, psihoaktivne supstance i tablete za smirenje nije razlog zbog kojeg su veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu zatražili da se Vasiliju Jovanoviću (20), optuženom da je nožem izbo četvoricu Nišlija, izrekne mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Razlog tome je, kako su u petak objasnili pred Osnovnim sudom u Nišu, to što je zapravo reč o psihijatrijskom pacijentu.

- Da nije popio nijednu tabletu, alkohol ili psihoaktivnu supstancu, naš nalaz bi bio isti, a smatramo i da bi zatvor poremetio još više ovu mladu osobu - izričita je bila Svetlana Pajić Savić, predstavnik komisije veštaka SZB.

Psihijatrijsko veštačenje prethodno je obavila Anđelka Ilić i ustanovila je da je Vasilije bio bitno smanjeno uračunljiv u vreme izvršenja krivičnih dela, što ne isključuje u potpunosti njegovu krivičnu odgovornost, zbog čega je osim kazne zatvora trebalo da mu se izrekne i mera obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.
 


Jovanovićeva odbrana je zatražila novo veštačenje, koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i koje je unelo obrt na današnje suđenje.

- Smatramo da je uračunljivost ispitanika bila potpuno isključena, jer pati od psihotičnog akutnog poremećaja sličnog šizofreniji. Karakterišu ga anksioznost, sumanute ideje, impulsivnost, audio i vizuelne perceptivne obmane što je dovoljno da ga učini potpuno nesposobnim da shvati značaj dela i upravlja svojim postupcima. S obzirom na to da postoji ozbiljna opasnost da učini isto ili teže krivično delo, predlažemo meru obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi - kazala je Pajić Savić.
Komentari
0
Pošalji komentar
11e Bvq
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: