Univerzitet svečanom akademijom proslavio 53. rođendan

Izvor: Niški portal | 15-Jun-2018 | 23:00

Ministarstvo obrazovanja priprema novu strategiju obrazovanja do 2030 godine, planira otvaranje novih studentskih centara i domova, uvođenje atašea za oblast obrazovanja u zemljama koje imaju interesovanja za obrazovanje u našoj zemlji, priprema zakon o naučno istraživačkoj i inovativnoj delatnosti, a do kraja septembra treba da bude usvojen Zakon o fondu za nauku – najavio je danas na svečanoj Akademiji povodom 43 godina rada Univerziteta u Nišu ministar prosvete Mladen Šarčević.

Među mnogobrojnim poslovima na kojima Ministarstvo radi, kako je Šarčević kazao jedan od najznačajnijih će biti rad na novom zakonu o finansiranju visokog obrazovanja “Sadašnja paradigma finansiranja ne rešava sve probleme Univerziteta. Država iz meseca u mese i iz godine u godinu postaje snažnija, ozbiljnija, , ali se moramo dosetiti i nekih drugih načina koje su donosile pare univerzitetu. Privreda mora više da učestvuje u tom finansiranju, dualni modeli se rade u velom svetu pa ćemo i mi početi i ono što je jako važno visoko strukovno školovanje mora mnogo ozbiljnije da se veže za samu privredu neposredno.” Rekao je ministar Šarčević koji je obećao finansijsku podršku niškom univerzitetu. “

Cela država i Vlada i predsednik države stali su na stanovište da intenzivno na tome radimo. “ rekao je on i najavio realizaciju projekata sa crkvom, a posebna pažnja biće posvećena podizanju ugleda naše države u svetu kroz aspekt obrazovanja. Narednih meseci razmatraće se i doneti odluka o potrebi otvaranja Fakulteta političkih nauka. Šarčević je kazao da iako smo mala država” mi smo prepoznatljivi u svetu po pitanju nauke “ „ Mislim da je za Beogradski i Novosadski univerzitet Niški jedan od najboljih i mislim da su bolji dani koji mi pripremamo za razvoj univerziteta generalno došli. Da bi se sve to desilo mora se mnogo toga uraditi i mi na mnogim poljima intenzivno radimo. Radimo na novpoj strategiji do 2030. godine kada je u pitanju i visoko školstvo i nauka“.

Rektor Niškog univerziteta prof. dr Dragan Antić rekao je da je zadovoljan dosadaašnjim radom i razvojem Univerziteta , ali da mnogo toga nedostaje. Naročito nedostaje još jedan fakultet , Fakultet političkih nauka ,kazao je Antić. On je podsetio da je osnovan Poljoprivredni fakultet koji radi u Kruševcu. . Kako je kazao „ U toku je procedura za izbor nastavnika i ja sam siguran da će uskoro da usledi akreditacija. Na jesen ćemo upisati prve studente jer je država rešila da finansira iz budžeta 75 –oro njih a ostali će biti samofinansirajući, objasnio je dr Antić.

O značaju i ulozi koji Univerzitet u Nišu ima za grad i region južne i istočne Srbije govorio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović „ Poluvekovnim delovanjem Univerzitet u Nišu dao je ogroman doprinos u afirmaciji kulturnog, duhovnog i intelektualnog života grada Niša ali i čitavog regiona. Niški univerzitet je središte svih naučnih i intelektualnih aktivnosti u ovom delu Srbije. Više od pola veka on ima nezamenljivu ulogu u stvaranju obrazovane elite čitavog regiona jugoistočne Srbije u svim oblastima života i rada“, rekao je Bulatović.

Za značajan doprinos razvoja Univerziteta u Nišu i uspešan rad na današnjoj svečanoj akademiji priznanjem „ Srebrni znak“ nagrađeno je pet profesora – dr Vesna Lopičić, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, dr Petar Mitković, dekan Građevinsko – arhitektonskog fakulteta, dr Dragoljub Živković, profesor Mašinskog fakulteta, dr Dobrila Stanković Đorđević, dekan Medicinskog fakulteta i dr Nenad Živković profesir Fakulteta zaštite na radu.

Komentari
0
Pošalji komentar
Epn yaK
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: