Uskoro premijera filma o stradanju našeg naroda u norveškom logoru

Izvor: Niški portal | 16-May-2022 | 09:59
Na poziv Gradske opštine Palilula i predsednika Bratislava Vučkovića norveška filmska ekipa u sastavu Kjetil Palmquist - reditelj, Branko Dimović Dimeski - producent, Joern Olsen - ko producent, Knut Flovik Toresen-istoričar, Terje Holm, direktor fotografije posetiće Niš u periodu 1-4. jun.

Predviđeno je predstavljanje filma u Niškom Kullturnom Centru kao i poseta manifestaciji Paliluske dani, koju organizuje Gradska opština Palilula, Niš.

Ova poseta ima za cilj pripremu premijere filma o stradanju Srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj koja je predviđena 28. avgusta u Nišu.

Tim povodom filmska ekipa predstaviće plan realizacije premijere filma kojom je između ostalog predviđeno prikazivanje filma, izložba fotografija i dokumenta iz perioda Drugog svetskog rata kao i materijal sa snimanja filma.

U toku premijere biće održan i koncert srpskog kompozitora Andreja Stojanovića (9).

Postoji mogućnost da premijeri prisustvuje visoka delegacija Ministarstva Odbrane Kraljevine Norveške kao da će poziv biti upućen i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

Takođe, u planu je da filmska ekipa i gosti posete Komandu Kopnene vojske i generala Milosava Simovića.

Producent filma Branko Dimović Dimeski naglašava da premijera filma treba da bude povod za otvaranje Srpsko-Norveškog kulturnog centra u Nišu, koji će između ostalog imati zadatak da istakne prijateljstvo dva naroda. Dimović – Dimeski je potvrdio i dolazak nekolicine norvežana, svedoka stradanja Srba u logorima za vreme Drugog svetskog rata koji su tada pomagali naš napaćen narod. Oni će takođe prisustvovati premijeri filma.
 


- Gledaoci će imati priliku da vide i čuju kroz kakvu je golgotu prošao Srpski narod, jer kako nemačka dokumenta iz tog vremena potvrđuju smatran podvrstom ali gde će se precizno navesti da od ukupnog broja stradalih 93-95% su bili Srbi. Dakle ubijeni su i mučeni jer su bili Srbi. Poslednjih dana u norveškim medijima piše se o stradanju Srba, naglašava Đorđe Bojanić.

Tako je naprimer norveški dnevni list posvetio 5 strana filmu gde posebno naglašava da je najveći broj ljudi koji je stradao u logorima, bili su zapravo Srbi priča Dimović – Dimeski.

Premijera filma "Logor Smrti U Karašjoku" biće održana 28. avgusta ove godine u Nišu.

Po predviđenom planu film će se premijerno prikazati u bioskopu Cineplexx u Nišu a televizijsku premijeru očekujemo na TV Prva- Prva Srpska televizija.
Komentari
0
Pošalji komentar
ZMx RYG
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: