Volonterski servis Zvezdara dobitnik nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti human. rada i mirne borbe za ljudska prava

Izvor: Niški portal | 02-Nov-2022 | 09:30
Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava dobije Volonterski servis Zvezdara. Ovu informaciju jutros je saopštila Marija Rašić, članica komisije za dodelu ovogodišnjih nagrada.
 
 
Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate na polju humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava i  za predan i posvećen rad svih članova tima.“
 
Volonterski servis Zvezdara već više od deceniju pomaže najugroženijim grupama stanovništva. Organizovanjem volonterskih aktivnosti, predstavnici ovog servisa imaju za cilj stvaranje humanijih uslova za najugroženije sugrađane svih generacija kroz promovisanje volontiranja, solidarnosti i humanosti kao vrhovnih socijalnih vrednosti.
 
Volonterski servis pomaže u kućnim uslovima u prostorijama servisa, ali i putem telefona najugroženijim sugrađanima i njihovim porodicama i to: starijim licima, nemoćnim i osobama sa invaliditetom... Pored pružanja pomoći najosetljivijim kategorijama društva u svakodnevnom životu, angažovanjem volontera Servis nastoji da na direktan i nedvosmislen način afirmiše i razvija vrednosti i ideje volontiranja, kao i principe pomoći, solidarnosti i samopomoći čime se podstiče korišćenje postojećih ljudskih resursa i posebno favorizuje proaktivan način života.
 
 
Volonterski servis Zvezdara dao je vidljiv i merljiv doprinos preventivno i interventno u razvijanju kapaciteta samostalnog života Beograđana, a što je u direktnoj korelaciji sa primerima dobre prakse razvijenih sistema socijalne zaštite, koji favorizuju pružanje podrške i pomoći građanima u njihovom samostalnom življenju u prirodnom okruženju kao najhumanijoj društvenoj brizi.
 
„Napominjemo da je koncept Volonterskog servisa svegeneracijski i kada je reč o korisnicima (najmlađi ima 10, a najstariji 95 godina) i volonterima (najmlađa volonterka ima 17 godina, a najstarija 74). Mlađe, srednje i starije generacije se međusobno pomažu, podržavaju, uče jedni od drugih i druže“ – izjavila je Marija Rašić u svom saopštenju.
 
Aktivnosti volonterskog servisa uspostavile su standarde u ovoj oblasti, budući da je program akreditovan kod nadležnog ministarstva. Na konkursu „Šampioni lokalnog razvoja“, po oceni žirija NALED-a, u kategoriji servis građana GO Zvezdara je proglašena za pobednika.
 
 
Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ nagrađenima će biti uručena na svečanosti u Nišu, 15. novembra u 12.00h na velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Obrazloženje možete pogledati klikom na link: https://www.youtube.com/watch?v=QtIdStZaxWM
 
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
vEq 1j5
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: