Zaštitnik građana protiv ponovnog uvođenja smrtne kazne

Izvor: Niški portal | 11-Oct-2021 | 10:28
Zaštitnik građana juče je na Svetski i evropski dan borbe protiv smrtne kazne istakao da ostaje odlučan u stavu da se nikada ne dozvoli ponovno uvođenje smrtne kazne.

Zamenica zaštitnika građana Nataša Tanjević podsetila je da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena 1992. godine.
 
Ona je navela da se poslednjih godina u javnosti povremeno pokreće pitanje uvođenja smrtne kazne, a da je takav stav građana u korelaciji sa slučajevima monstruoznog nasilja nad decom i u porodici, kao i organizovanih zločina koji opravdano izazivaju veliku osudu i uznemirenost javnosti i zahtevaju najstrože kažnjavanje.
 
Prema njenim rečima, takvi stavovi iziskuju kontinuirano ukazivanje na to zašto bi ponovno uvođenje smrtne kazne bilo neprihvatljivo.
 
"Stav protiv smrtne kazne proizlazi iz univerzalnog i osnovnog prava na život. Pravo na život je urođeno pravo i država je dužna da ga štiti i poštuje, a ne da ga oduzima. On je takođe utkan u ljudsko dostojanstvo svakog ljudskog bića, uključujući i one koji su počinili najsvirepije zločine"
, ukazala je Tanjević.
 

 
Navodeći da ne postoje dokazi o tome da smrtna kazna ima generalno preventivan značaj, ona je istakla da u zemljama koje primenjuju smrtnu kaznu stopa kriminaliteta nije manja od stope kriminaliteta u zemljama koje su je ukinule, niti je posle ukidanja smrtne kazne u pojedinim zemljama zabeležen porast teškog kriminaliteta.
 
Kako je dodala, treba imati u vidu i moguću sudsku grešku, zbog koje bi nevina osoba mogla biti osuđena na smrt.
 
Obeležavanjem 10. oktobra države, organizacije i ljudi širom sveta potvrđuju svoju opredeljenost za ukidanje smrtne kazne u zemljama u kojima ona još postoji i svoju odlučnost da ne dopuste njeno ponovno uvođenje u zemljama koje su je već ukinule, navodi se u saopštenju.
Komentari
0
Pošalji komentar
t0K hio
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: